30 Aralık 2016 Cuma

Noel Baba Yanılgısı


Thomas Nast'ın 1881 tarihli bir Noel Baba çizimi

Günümüzdeki Noel Baba imajı, karikatürist Thomas Nast'ın 3 Ocak 1863 tarihli Harper's Weekly dergisinde yayınlanan çizimlerine dayanır. Nast'ın çizimleri ise 1822'de Amerikalı şair Clement Clarke Moore'un yazdığı kabul edilen ve ölümünden sonra kendisine atfedilen, "A Visit from Saint Nicholas" (Aziz Nikola'nın Ziyareti) ya da "Twas the Night Before Christmas" (Noel'den Önceki Geceydi) olarak bilinen şiirden esinlenmiştir.

noel baba ile ilgili görsel sonucu

Popüler Noel Baba imajı, çizer Haddon Sundblum'un, 1931 yılından itibaren Coca-Cola şirketi için hazırladığı çizimlerle son halini almıştır. Sundblum'un Noel Baba'sı, şişman, beyaz sakallı, uçları beyaz kürklü kırmızı bir kıyafet giyen, siyah kemerli, siyah çizmeli, yumuşak kırmızı şapkalıydı.

Yeni yılın sembollerinden birisi konumuna gelen Noel Baba karakteri Hristiyan dünyasının en büyük değerlerindendir. Bugün Noel Baba karakteri ilk halinden oldukça uzaklaştırılsa da   hediye verme yetisi ortak değer olarak kalmıştır. Bugün dünyanın pazarına açılan Noel Baba bir nevi misyonerlik görevini de üstlenmiştir. 

 Kimdir Bu Noel Baba ?


 Noel  Baba ( ....  -  .... ) 
Aziz Nicholaos namı değer Noel Baba(mız)
Noel Baba Aziz Nicholaos hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Elinde İncil tutan bu beyefendi Hristiyan bir din adamı , bir aziz bizim tabirimizle evliya...

Bugün gelinen noktada aziz gitmiş yerine kırmızı don giymiş , siyah ayakkabılı , boş boş kahkaha atan bir tip gelmiş. Kırmızı kıyafetleriyle dikkat çeken Noel Baba yanında hediyeler olduğu halde geceleri evinizin bacasından içeri girer. Allahtan artık insanların çoğu doğal gaz kullanıyor baca deliklerimiz kapalı Allah muhafaza bir noel baba yolunu şaşırıp sizleri kutsamak adına evinize damlaya bilirdi.

Kapitalist dünya her şeyi paraya çevirmeyi iyi biliyor. Her yılbaşı yaklaştı mı hemen peydah olur bu çakmalar. Reklamlarda görürüz mesela...Ya da çevremizde , sanki bizim başka değerlerimiz yokmuş gibi. Bir hristiyan din adamının adını  yaşatırız Müslümanlar(!) olarak...

Hadi bakalım, süsleyin çam ağaçlarınızı, hediyeler tam ağacın altına , hindi de keselim. Yanına da bir şarap, hele dışarıya çıkmışsak felekten bir gece... Sonra Nice yaşlara yüce (!) İSA!!!
Ya da Nice Mutlu Yıllara...

Soruyorum sizlere Meryem oğlu İsa sizin yaptığınız hangi pisliği yaptı???










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder