5 Ocak 2016 Salı

Buyrun Cenaze Namazına!


Son günlerde yine İslam Dünyası savaşın eşiğinde...
Bir tarafta Ehli Şia'nın koyu takipçisi İran, diğer tarafta ise Ehli Sünnet'in koyu takipçisi Suudi Arabistan...
Mezhepleri, dilleri ve kutupları farklı olan iki müslüman ülke...
Suudi Arabistan tarafından idam edilen bir Şii din adamı ve İran'da yakılan Suudi Konsolosluğu vs...
Dünya açmış gözlerini bu iki uç ülkede nelerin baş verdiğini anlamaya çalışıyor. Olay bugün patlak verse de iki ülke birbirini zaten hiç sevmezdi.
Özellikle Suriye'de yaşanan iç savaş ve dünyanın kutuplaşma süreci. Bir tarafta Esad'a lanet okuyanlar diğer tarafta Esad'ı kahraman ilan edenler. Bu ülkelerin kimler olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu süreçte Türkiye'nin takındığı tutum da ortada... Esad gitsin kavga bitsin...
Esad'a Rusya , İran ve Çin'den başka kaç devlet destek verdi ki? Rusya bu süreçte kendisinin tarih boyunca müttefiği olan Suriye'nin arkasında... Daha doğrusu Esad'ın... İran  bölgede yalnız kalmamak için Esad'ı destekliyor onun şia olmadığını bile bile... İşte bu garip ortamda Türkiye Esad'ın halkına yaptığı zulmü farkederek irtibatı kesiyor. Özellikle Sünni İslam Dünyası Esad'ın Suriye'den biran önce gitmesini ve halka "demokrasi" gelmesini istiyor.
Ülkeler ve onların bitmek bilmeyen çıkarları ! Bir kişi yaşasın diye ölen on binlerce insan... Yazık değil mi?
İşte bütün mesele buradan itibaren başlıyor. Olay bir anda iktidar - halk savaşından çıkıp Sünni-ve diğerleri savaşına dönüyor. Ortalık kan revan içinde. Bu işten en büyük kazanç sağlayan öncelikle Şeytan sonra da onun yeryüzündeki takipçileri... Silahlar , bombalar , taşlar ve binlerce ölü. Türkiye her zaman olduğu gibi kucağını açmış Suriye halkını bağrına basıyor. İran ise Türkiye'yi 'teröre yardım eden ülke' olarak niteliyor gizli kapaklı. Ruhani ile Erdoğan ortak basın açıklaması yaptıklarında Ruhani'ye Suriye ile ilgili bir soru sorulduğunda, Ruhani " Suriye'de bazı devletlerin desteklediği terör örgütleri var onların Suriye'yi terketmesi gerekir" diyor. Bu cevap Erdoğan'ı oldukça kızdırdı yüz ifadesinden anlaşılan budur. Çünkü burada açık olarak Türkiye'den bahsedilmekte...
Şimdi son yaşanan olaylara dönelim. Suudi Arabistan aralarında Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır 'ın da  bulunduğu 47 kişiyi idam etti. İranlılar bu olaya tepki göstermek için İran Suudi Arabistan konsolosluğunu ateşe verdi. Bu süreçten sonrası ortada Suudi Arabistan ile İran arasında ilişkiler gerildi.
Peki şimdi ne olacak?
Bir çok Arap ülkesi tarafından İranla ilişkiler kesildi. Suudi Arabistan uçak seferlerini çift taraflı bitirdi. İran ise bunun öcünü alacağının sinyallerini verdi.
Eğer savaş çıkarsa yine milyonlarca insan hayatını kaybedecek !
Savaşlardan bıkmış İslam Dünyası bir savaşı daha kaldıramaz. Unutmayalım hepimiz aynı gemideyiz. Öncelikle hepimiz aynı dünyada yaşıyoruz. Savaşlar hiç bir şeye çözüm olmaz , olmayacaktır. Türkiye bu konuda kesinlikle arabuluculuk üstlenmelidir. Rusya'nın arabuluculuğu işe yaramayacaktır. Yine Türkiye'ye büyük görevler düşüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder